1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи.Прочетете ощеБитката

...
1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи.Прочетете ощеБитката
Коментари Харесай

На този ден: Гилотинирана е Мария – Антоанета

1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи.
Прочетете още
Битката на народите край Лайпциг, 1813 г. 

През 1813 година на територията на Саксония, край Лайпциг, стартира най-мащабната борба до Първата международна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); борбата приключва след 3 дни с проваляне на Наполеон.

Състои между 16 и 19 октомври 1813 г.

Това е най-голямото стълкновение по време на Наполеоновите войни и най-голямата битка в световната история до началото на Първата международна война – в нея вземат участие над 500 000 души. Френският император Наполеон Бонапарт претърпява проваляне от обединените сили на Шестата коалиция.

Сражението се води на територията на Саксония, покрай град Лайпциг, и включва немски войски, както от едната, по този начин и от другата страна (част от армията на Наполеон е от войски от неговите съдружници от Рейнския съюз). Битката има решителен темперамент за последвалите военни и политически действия – тя води до нахлуването на съдружните сили във Франция през 1814 г. и до първото отдръпване на Бонапарт от престола.

1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

1840 г. – Нова Зеландия е оповестена за британска колония.

1843 г. – Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите.



1853 г. – Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война , тъй като след намесата на Англия и Франция в поддръжка на Турция бойните дейности се придвижват в региона на Кримския полуостров.

Войната е част от дълъг спор сред Великите европейски сили за въздействие върху териториите на западащата Османска империя. Основната част на спора се развива на Кримския полуостров, само че военни дейности се организират и на Балканите, в Кавказкия район, Балтийско море и Тихия океан.

В Русия е известна като Източната война (на съветски: Восточная война), в Англия като Руската война (Russian war), в земите на Османската империя – като Севастополското мурабе.

Кримската война се преглежда като първата „ съвременна война “ с потребление на софтуерни новости като железници и телеграф. Тя е и първата война, необятно документирана с фотография.

1912 г. – Балканската война: българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на противников обекти край Одрин -- виж публикацията за Радул Милков!

1946 г. – Изпълнение на смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, наказани на Нюрнбергския развой.

1964 г. – Китайската национална република детонира първото си ядрено оръжие.

1994 г. – С решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.

2006 г. – След 4-годишно битие в София е закрит увеселителният парк София Ленд.

 

Празници:

ООН – Международен ден на прехраната (отбелязва се от 1945 г.)

Международен ден на анестезиолога (по мотив на първата обществена проява за подаване на наркоза при интервенция, 1846 г.)

България – Ден на българските военновъздушни сили

САЩ – Ден на шефа (празнува се от 1958 г., подчинените изпращат на шефа си картички от Деня на влюбените)

Чили – Ден на учителя

Родени са:



Оскар Фингъл О`Флаърти Уилс Уайлд накратко  Оскар Уайлд  

е  ирландски драматург, писател и поет. Той става един от най-популярните драматурзи в Лондон в началото на 90-те години на 19 век, по време на късновикторианската Англия. Неговата популярност се дължи най-вече на епиграмите и пиесите му, романа му „ Портретът на Дориан Грей “ (1890 г.) и събитията, свързани с лишаването му от независимост и ранната му гибел.

Той е последовател на философията на естетизма. След университета, Оскар Уайлд се реалокира в Лондон и след триумфа си, заживява в съвременни, културни и обществени кръгове. Хапливото му духовитост, безупречните му облекла и блестящото му умеене да води диалог го вършат една от най-известните персони на неговото време. Пише драмата „ Соломе “ през 1891 година на френски език докато е в Париж.

Макар да е измежду най-големите звезди на своето време, Уайлд претърпява пагубен неуспех и е отритнат от лондонското висше общество поради непочтено държание. Осъден е на две години затвор и тежък труд, от 1895 до 1897 година При освобождението си неотложно отпътува за Франция, без да се завръща в Ирландия или Великобритания. Умира в Париж на 46-годишна възраст.

Юджийн О`Нийл

Юджийн Гладстон О`Нийл е американски писател и драматург. Стилът му е определян като психически натурализъм, паралелно с този на Артър Милър или Хенрик Ибсен. Автор на 45 театрални творби. Четирикратен притежател на „ Пулицър “. Нобелов лауреат за литература през 1936 година. Баща на последната брачна половинка на Чарли Чаплин, Уна О`Нийл.

Пиесите му са добре познати и постоянно поставяни в целия свят. Много от тях са филмирани.

Починала е Мария Антоанета.



На 11 юни 1775 г. в катедралата на Реймс Луи Огюст публично е коронован за крал на Франция под името Луи XVI. Мария-Антоанета става кралица на Франция, макар че не е коронована дружно със брачна половинка си, който просто съпровожда по време на коронацията.

От самото начало, макар всеобщото мнение, Мария-Антоанета има едва въздействие върху политиката на брачна половинка си. Луи XVI, който от дете е учтив в антиавстрийски дух, слага на всички значими държавни постове отявлени антиавстрийци, които се отнасят враждебно към всяка интервенция на австрийката в държавните каузи на Франция.

Мария Антоанета беше последната кралица на Франция преди Френската гражданска война да събори монархията през август 1792 година Нейните екстравагантни разноски, макар намаляващото положение на Франция, провокираха национално неодобрение, което частично докара до френската гражданска война.

Френската гражданска война стартира на 14 юли 1779 година със селяни и служащи, които нахлуват в пандиза в Бастилията. В средата на рецесията Луи XVI работи съвсем парализирано и Мария Антоанета се изправи, с цел да се срещне с съветници и посланици и да изпрати писма до други европейски владетели, които приканиха за помощта им за спасяването на френската монархия. Тя измислила скрит план, с цел да се промъкне кралското семейство от Франция през юни 1791 година, само че те бяха хванати и върнати в Париж. След ужасни кланета в Париж, Националната спогодба отстрани монархията, сътвори Френската република и задържа краля и кралицата. Крал Луи XVI бе упрекнат и наказан за изменничество и наказан на гибел. Месеци по-късно Мария Антоанета бе упрекната и наказана с изменничество, кражба и лъжливи обвинявания в полово принуждение против сина й. Тя била екзекутирана на 21 януари 1793 година с гилотина.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР